Mantel der Liefde

Een interactieve fototentoonstelling dat Mantelzorg en ouderen in beeld brengt. Alleen door samen te werken kun je de foto’s zien. Je draait aan een wiel, trekt een lade open of stapelt blokken om een puzzel op te lossen. Ilse Wolf bracht twaalf  mantelzorgsituaties in beeld.

  • Project: Mantel der Liefde
  • Samenwerking: Ilse Wolf  en Carla van Gaalen
  • Rol: Vormgeving fototentoonstelling
  • Realisatie: 2017

Elkaar helpen

Mantelzorg betekent: zorgen, liefde, iets voor elkaar over hebben, voor elkaar klaarstaan. Het betekent ook dat je van een ander afhankelijk bent. Die afhankelijkheid heeft veel invloed op het leven van zowel de mantelzorger als van de oudere voor wie hij of zij zorgt.

Fotografe Ilse Wolf bedacht het idee om mantelzorgers en ouderen in beeld te brengen. Samen met Carla van Gaalen (Grafisch vormgeving en copywright) vormde we een projectteam en ontwikkelde we het projectplan Mantel der Liefde.

 Als ik er ben is het eigenlijk al goed. Ik zoek op mijn mobiel André Rieu op en we luisteren samen.

Concept

Als snel bedacht ik het concept dat bezoekers afhankelijk van elkaar zijn om de expositie te kunnen zien. Je wordt even in de positie van hulpbehoevende en verzorgende gezet. De foto’s zijn alleen te bekijken door een handeling uit te voeren. Moeite doen om het verhaal te ontdekken wat achter de gesloten deur afspeelt. Net als in onze kinderjaren wordt bij het ouder worden eenvoud, regelmaat, rusten en ook spelletjes weer onderdeel van ons leven. De objecten in deze tentoonstelling zijn geïnspireerd  op speel elementen van vroeger zoals een puzzel, een schoolbord en een viewmaster. Twee jaar lang zal deze fototentoonstelling door Nederland reizen.

De makers

Initiatief, projectleiding en fotografie
Ilse Wolf
www.ilsewolf.nl

Copywriting, grafisch ontwerp en productie
Carla van Gaalen
www.carlavangaalen.nl

Ontwerp en realisatie tentoonstelling
Merel van der Linden
www.merelvanderlinden.com 

De Mantel der Liefde is gerealiseerd met steun van: