‘Beeldschoon Breda’ kijkt met een frisse blik naar bestaande beelden in de openbare ruimte. Door een (tijdelijke) interventie zetten we het kunstwerk weer even in de schijnwerpers. De ingreep gaat over het verhaal achter het beeld, over de kunstenaar of de openbare ruimte die continu in verandering is.
De kunstwerken hebben allemaal een verhaal
Niet alleen de achterliggende gedachte van de kunstenaar. Voordat het geplaatst wordt, gaat er vaak veel aan vooraf. Het proces van concept tot en met de discussie waar het beeld komt te staan. Kunst raakt mensen, positief of negatief. Wat doet het beeld met de ruimte om zich heen? Is het bedoeld om publiek te trekken? Gebeurt dat ook? Komen er mensen tegen in opstand? Of wordt het een vaste ontmoetingsplek waar herinneringen worden gecreëerd?
Niet gek dat beelden uit het zicht raken
Mensen veranderen, kijken anders. Waarden van wat ‘mooi’ is of aanspreekt, aanstootgevend is of juist verwondering oproept veranderen. Dat maakt het complex om kritisch naar bestaand werk te kijken.De context, geschiedenis, betekenis en symboliek van bestaande beelden in de openbare ruimte zijn aanleiding om opnieuw naar deze beelden te kijken.
Door een tijdelijke toevoeging worden de beelden weer even in de spotlights gezet. En kunnen we even terug in de tijd, terug in onze eigen ideeën om zo weer met een frisse blik naar de kunstwerken te kijken, er plezier of ergernis aan te beleven. Die gedachten geven beweging. En samen iets vinden van een werk nodigt uit tot contact.