WILD

Aanleiding

In Nederland zijn nog maar weinig plekken waar de natuur echt zijn gang kan gaan. Elke vierkante meter willen we invulling geven en beheersbaar maken. Wildernis willen we liever in de hand houden. Breda heeft de ambitie om in 2030 stad in een groen park te worden. Met dit concept gaan we even buiten de begaande paden. We zoeken de grenzen op van de betekenis van natuur in de stad.

Het concept wild is een terrein van 30×70 meter dat terug wordt gegeven aan de aarde. Er worden muren geplaatst in de letter WILD. Een plek waar de wilde natuur niet gestuurd wordt. Op dit terrein staan natuurlijke processen echt voorop. Geen natuurbeheerders, geen paden, geen bordjes, geen zwerfafval, verboden gebied voor de mens. Dieren krijgen door een faunatunnel toegang tot het gebied. Natuur de vrijheid geven in een gedwongen (vorm van de letters WILD) is een contradictie. Het stelt de betekenis van natuur in de stad ter discussie. Hoe vrij is de natuur om zijn gang te gaan? Wat gebeurt er als er zwijnen en andere dieren in de stad vestigen? De natuur krijgt de vrijheid door de afscherming van mensen. Met dit project maken we mensen bewust van de positie van de mens ten op zichten van de natuur. 

 

De hoge en dikke muren zorgen voor rust binnen de muren. De muur wordt ook voorzien van kijkgaten om het proces van verandering te kunnen bekijken en volgen. De kijkgaten komen op verschillende hoogten en zijn op speelse manier bereikbaar. De punt op de i is een hoge toren waarbij je het gebied van boven helemaal kunt bekijken. Aan de buitenzijde van muur worden muurschilderingen aangebracht.  Die vertellen op een beeldende manier welke planten en dieren die in het WILD leven.